Werken met uitzendkrachten in de bouw?

Op het moment komt u tijdelijk een aantal handjes tekort en u bent op zoek naar een tijdelijke hulpkracht voor in de bouw. Dan is een uitzendkracht inhuren bij een uitzendbureau in de bouwsector de ideale oplossing op dit probleem op te lossen. Hoe werkt dit precies met uitzendkrachten in de bouw?

Inlenersaansprakelijkheid

Bij het inhuren van personeel bij een uitzendbureau kunt u aansprakelijk gesteld worden voor loonheffing en omzetbelasting die niet is afgedragen door de uitlener. Dit heet inlenersaansprakelijkheid. Deze aansprakelijkheid is van toepassing vanaf het moment dat u personeel inhuurt dat onder uw toezicht en leiding werkzaam is.

Vrijwaring inlenersaansprakelijkheid

U kunt er ook voor kiezen om gevrijwaard te worden van inlenersaansprakelijkheid. Hiervoor dient u samen te werken met een SNA-gecertificeerd uitzendbureau. Hiervoor moeten wel een aantal aanvullende maatregelen genomen worden:

  •     Er moet 25% van het factuurbedrag op een G-rekening van het uitzendbureau worden gestort. Hoger dan 25% heeft geen zin. Dan wordt de indruk gewekt dat u de uitlener niet vertrouwt.
  •     Het maken van mandagenregister van de ingehuurde uitzendkrachten. Hierbij moeten een duidelijke lijn zijn tussen het aantal uren en het factuurbedrag.
  •     Vaststellen van de identiteit van de uitzendkracht. Dit doet u door het controleren van het identiteitsbewijs van de uitzendkracht. U mag hierbij geen kopie van het identiteitsbewijs houden.

 

Minder risico’s

Een uitzendkracht in de bouw inhuren brengt zo zijn voordelen met zich mee. Een daarvan is het kostenvoordeel. Bij het inhuren van een uitzendkracht bespaart u al kosten voor het werven en selecteren. Daarnaast heeft u niet dezelfde werkgeversrisico’s als wanneer u zelf personeel aanneemt. Zo hoeft u niet te betalen bij langdurige ziekte van een uitzendkracht. En mocht een uitzendkracht niet naar behoren functioneren kan er gemakkelijk afscheid worden genomen. Daarbij kan het natuurlijk ook zo zijn dat wanneer de uitzendkracht wel naar behoren functioneert ervoor gekozen kan worden om de uitzendkracht per direct aan te nemen als vast personeel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.