Juridische aspecten omtrent werknemers

Als ondernemer is niks zo mooi dan de stap maken naar het aannemen van werknemers. Het gaat dus goed met je bedrijf en je hebt versterking nodig. Dit is natuurlijk iets super leuks, maar ook spannends. Tevens is het voor veel mensen lastig om alle juridische en financiƫle aspecten omtrent dit onderwerp duidelijk te hebben. Heb jij ook je eigen onderneming, ben je opzoek naar werknemers en ben je niet volledig op de hoogte van alle aspecten omtrent dit onderwerp? Lees dan zeker even dit artikel!

Opzegtermijnen

Wil je iemand ontslaan als werkgever zijnde, dan dient er rekening gehouden te worden met de opzegtermijn van de werknemer. Het opzegtermijn kan varieren per werknemer en er zijn dan ook drie mogelijke manieren om vast te stellen wat het opzegtermijn is. Dit kan bepaald worden aan de hand van de cao, de arbeidsovereenkomst en de wettelijke opzegtermijn. Overigens hoeft er bij ontslag op staande voet geen rekening gehouden te worden met het opzegtermijn.

Bij een dienstverband korter dan 5 jaar is er sprake van een maand opzegtermijn, tussen 5 en 10 maanden is het twee manden, tussen 10 en 15 jaar is dit drie maanden en langer dan 15 jaar is het een termijn van 4 maanden.

Transitievergoeding

Als werknemer heb je recht op een transitievergoeding indien de werkgever hem/haar wilt ontslaan. Dit is alleen van toepassing voor werknemers die langer dan twee jaar in dienstverband zijn. In enkele gevallen kan je ook recht hebben op een transitievergoeding indien je tijdelijk contract niet verlengd wordt. Mocht je hierover twijfelen? Neem dan een advocaat in handen.

Een advocaat vinden is nog niet zo makkelijk als je denkt. Er zijn enorm veel kantoren en de prijzen kunnen enorm oplopen. Voor een starter vaak een te groot bedrag. Daarom is er Lawspot in het leven geroepen. Dit is een platform waar advocaten en zoekende samenkomen. In een beveiligde platform kan je jouw zaak pitchen en diverse kantoren kunnen hier op reageren. Erg interessant als je niet thuis bent in de juridische wereld. Ook kan Lawspot je al helpen met de eerste stappen. Ook voor een ondernemingsrecht advocaat kan Lawspot je helpen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.