Hoe schrijf je een goede vacaturetekst?

Er is sprake van krapte op de arbeidsmarkt en dat betekent dat je als je een vacaturetekst schrijft moet zorgen dat je eruit springt bij de werkzoekenden. Vooral mensen met een specifieke vakopleiding hebben soms de banen voor het uitkiezen. Als jij net die ene goede puntlasser, leerkracht of verpleegkundige wilt werven dan moet je dus zorgen dat hij of zij juist jouw advertentie eruit pikt om op te reageren.

Wees duidelijk en concreet

Essentieel bij een vacaturetekst is dat je duidelijk bent over wat je zoekt en wat je te bieden hebt. Geef duidelijk aan welke vakopleiding vereist en welke werkervaring gewenst is. Dat iemand aardig, flexibel en communicatief vaardig moet zijn is niet meer dan bladvulling. Niemand zal immers op basis van dit soort competenties tot de conclusie komen “oh ik ben niet flexibel dus dan hoef ik niet te reageren”. Het staat leuk in de tekst maar het zegt niet heel veel. Hoe iemand als persoon is, daar kom je pas achter tijdens het sollicitatiegesprek.

Geef ook aan wat je niet wilt

Het klinkt misschien vreemd maar het is ook belangrijk om aan te geven wat je niet wilt. Als een kandidaat absoluut een bepaald diploma moet hebben of minimaal 10 jaar ervaring, zet dan gerust in je advertentie dat kandidaten die hier niet aan voldoen zich de moeite van het reageren kunnen besparen. Hopelijk doen ze dat ook, want het bespaart jou weer het sturen van tientallen standaard afwijzingen.

Schrijf in de stijl van het bedrijf

Een bedrijf waar een losse, informele sfeer hangt spreekt zijn medewerkers niet met u aan. Doe dat dan ook niet in je vacaturetekst. Spreek de kandidaat aan zoals je dat ook op het werk zou doen. Zo weet degene die reageert bij wat voor bedrijf hij of zij gaat solliciteren en kan vooraf inschatten of dat wel of niet past. Je voorkomt op die manier waarschijnlijk ook dat een kandidaat strak in het pak op gesprek komt, terwijl jij als leidinggevende gewoon in je jeans en T-shirt aan de tafel verschijnt. Natuurlijk hangt het ook van de soort vacature af. Van een afwashulp voor in de keuken verwacht je ongetwijfeld minder dan van een kandidaat personeelsadviseur. Je kunt ook webteksten laten schrijven voor je vacatures als je dit zelf lastig vindt. Hiervoor kun je een professioneel tekstbureau inschakelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.