Belangrijke en waardevolle tips voor elke startende freelancer.

Freelancen is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar voor sommigen technische banen kan freelancen juist dé oplossing zijn om de balans tussen werk en privé te verbeteren of om eigen baas te worden. Onderstaand vind je 5 tips die elke freelancer kan gebruiken.

 1. Bereken je tarief

Zet je jaarlijkse kosten op een rij, dan kan je uitrekenen welk uurtarief genoeg is om break-even te draaien. Maar je wilt als freelancer natuurlijk winst maken om te kunnen sparen en leuke dingen te kunnen doen. Gebruik een online tools en richtlijnen en je hierbij te kunnen helpen.

 1. Zorg er voor dat je altijd een klus hebt

Een contract helpt freelancers om verschillende zaken vast te leggen: het tarief dat tussen jou en de klant is overeengekomen, omvang van een project, deadlines, maar ook herzieningen of annuleringen van projecten en terugbetaling. Contracten helpen je ook om je te beschermen tegen mogelijke juridische problemen en meningsverschillen, en als belangrijkst: ze zorgen ervoor dat je wordt betaald voor je werk.

 1. Wees commercieel
  Zoals besproken in tip 1 ben je als zzp’er vrij in wat je zelf wilt verdienen. Klanten zullen vaak vragen of je ‘nog iets van de prijs kan doen’. Hier kan je op in gaan door je initiële vraagprijs iets hoger te leggen dan je eigenlijk wil. Vind je het alsnog te laag? Onderhandel dan met de klant. Maar voel je hier ook zeker niet lastig over. Zo bouw je commerciële skills op die je in te toekomst goed kan gebruiken.
 2. Creëer een consistent schema

Het klinkt eenvoudig, maar de meeste freelancers weten dat het niet zo eenvoudig is als het lijkt. Wanneer je vanuit huis werkt kan het makkelijk zijn om slordig om te gaan met je tijd Daarom is het zo belangrijk om te plannen en discipline te hebben. Met planning bereik je:

 • Makkelijker aan belangrijke deadlines houden
 • Kan je de klant de aandacht geven die ze verdienen
 • Creëer een goede balans tussen werk en privé
 1. Zorg voor een (groot) netwerk

Door jezelf bekend te maken in de markt creëer je een groot netwerk waar je op kan bouwen. Het onderhouden van je website en goede social media kanalen horen hier bij. Vooral LinkedIn is belangrijk, hier onderhoudt je je zakelijke netwerk en spot je mogelijk nieuwe kansen. Ga daarnaast ook naar relevante evenementen en beurzen waar je interessante mensen kan leren kennen.

Vraag jij jezelf nou af hoe je nieuwe klanten kunt werven? Hier zijn enkele manieren waarop je voor weinig tot geen kosten op de markt kan positioneren:

 • Persoonlijke netwerken
 • Schrijf een blog
 • Houd je social media pagina’s up-to-date
 • Bezoek events
 • Plaats advertenties voor je diensten of maak een persoonlijk profiel op websites voor technische vacatures.

Leave a Reply

Your email address will not be published.